buitenland

Witwasschandaal Vaticaan: priester en geheim agent gearresteerd

28 juni 2013

De Italiaanse politie heeft in Vaticaanstad drie mannen gearresteerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij grootschalige fraude en corruptie. Het gaat om een hooggeplaatste geestelijke, een ex-agent van de Italiaanse geheime dienst en een beurshandelaar.

Dat melden Italiaanse media vrijdag.

Witwassen

Volgens de politie zijn de drie figuren betrokken bij het witwassen van 20 miljoen euro. Voormalige spion Giovanni Maria Zito zou het geld in cash vanuit Zwitserland in een privé-jet naar Italië hebben gebracht.

De geestelijke, Monseigneur Nunzio Scarano die als accountant voor de Heilige Stoel werkt, zou de miljoenen vervolgens hebben laten afleveren bij vrienden die hem daar cheques voor hebben gegeven.

Die cheques zou de geestelijke vervolgens weer hebben verzilverd bij een reguliere Italiaanse bank. Wat de rol van de beurshandelaar precies is, maakt de politie niet bekend.

Ethische commissie

Door de recente ontwikkelingen blijkt het witwasschandaal in het Vaticaan veel groter te zijn dan aanvankelijk gedacht.

Voor paus Bergoglio komt dit nieuws een dag nadat hij liet weten een ethische commissie te hebben ingesteld die de fraude en corruptie binnen de Banca Vaticana moet bestrijden.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.