buitenland

Zeven jaar cel en levenslang verbod op publieke functie voor Berlusconi

Door Servaas van der Laan - 24 juni 2013

De Italiaanse multimiljardair en voormalig premier Silvio Berlusconi is in Milaan veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en een levenslang verbod op het uitoefenen van een publieke functie. De rechtbank acht bewezen dat Berlusconi zijn macht heeft misbruikt en dat hij heeft aangezet tot prostitutie.

Dat melden Italiaanse media maandag.

De straf is zwaarder dan de eis van het Openbaar Ministerie. Aanklager Ilda Boccassini had zes jaar celstraf en een verbod op een publieke functie voor Berlusconi geëist. Boccassini, die naar verluidt tijdens de verkleedpartijtjes in de villa van Berlusconi zelf ook door de meisjes werd gepersifleerd, was niet bij de uitspraak aanwezig vanwege een vakantie.

Machtsmisbruik

Volgens de drie vrouwelijke rechters kan worden bewezen dat Berlusconi zijn macht heeft misbruikt om het danseresje Ruby drie jaar geleden uit de cel te krijgen nadat zij was gearresteerd voor diefstal.

Berlusconi zei toen dat zij het nichtje van de Egyptische president Hosni Mubarak was en dat ze beter vrij kon worden gelaten om een diplomatieke rel te voorkomen. Berlusconi voert aan dat hij écht dacht dat zij het nichtje van Mubarak was, maar dat verweer veegt de rechtbank van tafel.

Geen cel

De advocaat van Berlusconi heeft bekendgemaakt in beroep te gaan. Omdat het hier niet om een zware misdaad gaat, kan de voormalige premier ook deze zaak gewoon in vrijheid afwachten.

Interessanter is de vraag wat Berlusconi nu op politiek gebied gaat doen. Hoewel niet direct betrokken heeft Berlusconi veel invloed op de huidige regeringcoalitie van zijn Popolo della Libertà en de Partito Democratico. De angst bestaat dat hij zijn partij tot een breuk met de sociaaldemocraten zal dwingen in de hoop dat hij bij nieuwe verkiezingen weer tot premier gekozen kan worden. In die gedaante kan hij zich beter beschermen in de rechtszaken die tegen hem lopen. Maar in de eerste reacties van zijn partijgenoten lijkt dit voorlopig niet de inzet van Berlusconi te zijn.

Mediaset

In het najaar hangt hem namelijk de definitieve uitspraak in de zaak rond zijn bedrijf Mediaset boven het hoofd. Berlusconi werd hierin eerder veroordeeld voor belastingfraude.

Een eventuele veroordeling in die zaak zal ook voor Berlusconi niet meer tegen te houden zijn. Overigens hoeft hij in dat geval ook niet de cel in, omdat hij gezien zijn hoge leeftijd aanspraak maakt op een seniorenregeling en zijn straf gewoon thuis uit zal mogen zitten.

Volg Servaas van der Laan op Twitter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.