buitenland

Zweedse tiener in cel voor ‘slettenpagina’ op Instagram

Door Anna Vossers - 26 juni 2013

Twee Zweedse meisjes van 15 en 16 jaar zijn veroordeeld tot het betalen van 570.000 Zweedse kronen (65.000 euro) vanwege laster. Ze hadden een account aangemaakt op foto-applicatie Instagram waarbij ze opriepen tot het plaatsen van foto’s van de ‘ergste sletten’ van hun stad Göteburg.

De jongste van de twee erkent het Instagram-account te hebben aangemaakt, de oudste ontkent betrokkenheid, schrijft de Zweedse krant The Local.

Rellen

De jongste tiener begon in december het account om er foto’s van jonge Göteburgers mee te verspeiden. Onder de foto’s plaatsten ze commentaren over wat de geportetteerden precies voor ‘sletterige’ acties zouden hebben ondernomen.

Binnen de kortste tijd waren er meer dan 6.000 volgers die meer dan 200 foto’s van ‘sletten’ konden zien. Er kwam ook een Facebookpagina voor het thema.

Op die pagina plaatsten veel jongeren woedende reacties en een oproep om bij de school van een van de meisjes te protesteren. Honderden boze jongeren gingen vervolgens naar de school, waar een rel onstond. De politie en mobiele eenheid moesten de orde herstellen, 27 jongeren werden daarbij gearresteerd.

Schadevergoeding

De rechter oordeelde woensdag dat de meisjes de privacy van hun stadsgenoten hadden geschonden. De foto’s die ze plaatsten, drongen in alle gevallen ‘diep’ de privésfeer van de geportretteerden binnen. Bovendien rekende de rechter het de meisjes aan dat de foto’s zich ‘snel en wijd verspreidden’.

Het 15-jarige meisje heeft jeugddetentie opgekregen vanwege laster, haar zestienjarige vriendin een werkstraf. Gezamenlijk moeten ze aan 38 slachtoffers wier foto’s op de ‘slettenpagina’ terechtkwam, een schadevergoeding betalen van 1.700 euro per slachtoffer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.