buitenland

Afgezette Egyptische president Morsi blijft twee weken in cel

Door Claartje Vogel - 26 juli 2013

De afgezette president Mohammed Morsi moet vijftien dagen in voorlopige hechtenis blijven. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij 2011 samenzwoer met de radicale Palestijnse beweging Hamas.

Dat meldt justitie in Egypte vrijdag.

Vijandelijk acties

Morsi zou hebben samengezworen met Hamas om ‘vijandelijke acties’ tegen Egypte uit te voeren. Hij wordt er ook van beschuldigd samen met de Palestijnse beweging verantwoordelijk te zijn voor een gevangenisuitbraak.

Staatspersbureau MENA meldt dat de detentie nog kan worden verlengd. De vijandelijke acties waarvan Morsi wordt beschuldigd zijn onder andere aanvallen op politiebureaus en de gewelddadige dood van militairen, agenten en gevangen.

Protesten

VN-chef Ban Ki-Moon riep vrijdag op tot een openbaar proces of de vrijlating van Morsi. Zowel voor- als tegenstanders van de omstreden ex-president bereiden massademonstraties voor.

De VN is bang dat de protesten vrijdag weer zullen uitlopen op geweld. Het Egyptische leger wil dat de Moslimbroederschap zich neerlegt bij de politieke situatie in Egypte. Het leger zegt hard op te treden tegen Moslimbroeders die geweld gebruiken tegen mensen die vreedzaam demonstreren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.