buitenland

Algemene staking Tunesië: alle vluchten geschrapt

Door Claartje Vogel - 26 juli 2013

Alle vluchten van en naar Tunesië zijn vrijdag geschrapt. Dat komt door een algemene staking in het land naar aanleiding van de moord op oppositieleider Mohamed Brahmi.

Dat meldt een woordvoerder van de luchtvaartautoriteit vrijdag.

Nationale rouw

Het is een dag van nationale rouw in Tunesië. De grootste vakbond van het land riep donderdag op tot een algemene staking.

Aanleiding is de moord op oppositieleider Mohamed Brahmi, die donderdag voor zijn huis in de hoofdstad Tunis werd doodgeschoten. Brahmi was de leider van Volksbeweging Echaâb. Hij had kritiek op de regeringscoalitie en was tegen het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met het Assad-bewind in Syrië.

Betogers

Duizenden betogers gingen donderdag de straat op om het vertrek van de islamitische regering te eisen. De dood van Brahmi is de tweede politieke moord dit jaar: in februari werd oppositieleider Chokri Balaid neergeschoten.

Tunesië ondergaat een moeilijke overgang naar een democratie sinds het begin van de Arabische lente in 2011. Toen gaf dictator Ben Ali toe aan de vele protesten in het land. Hij ontsloeg zijn voltallige regering en vluchtte zelf het land uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.