buitenland

Amerika wil twee Algerijnen uit Guantánamo terugsturen

Door Shari Deira - 26 juli 2013

De Verenigde Staten willen twee gevangenen van de omstreden gevangenis Guantánamo Bay naar hun thuisland Algerije sturen. President Barack Obama wil dit doen met steun van het Congres.

De repatriëring van de gevangenen moet gebeuren op een ‘verantwoordelijke manier die de staatsveiligheid in acht neemt’, laat het Witte Huis vrijdag weten.

Congres

Op de Amerikaanse gevangenis op Cuba zitten nog steeds 166 personen vast die ooit werden opgepakt vanwege mogelijke terroristische activiteiten. De Amerikaanse regering wil de gevangenis sluiten maar het Congres werkt niet.

De sluiting van ‘Gitmo’ was een belangrijke verkiezingsbelofte van Obama. Het terugsturen van de twee gevangenen moet een stap zijn in die richting, staat in de verklaring.

Proces

Het is nog onduidelijk wat er met de gevangenen gaat gebeuren als ze in Algerije zijn. Hoe Obama ervoor wil zorgen dat het Congres meewerkt evenmin.

Critici zeggen dat de Verenigde Staten met Guantánamo Bay mensenrechten schenden omdat personen worden vastgehouden zonder aanklacht of proces.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.