buitenland

Amerikaan zwaargewond bij stierenrennen in Pamplona

Door Josefine van Enk - 12 juli 2013

Bij het jaarlijkse stierenrennen in de Spaanse stad Pamplona is een Amerikaanse toerist zwaargewond geraakt. Daarnaast moesten 63 mensen met hun verwondingen naar het ziekenhuis, vier van hen werden op de hoorns van de stieren gespietst.

In het ziekenhuis hebben artsen de milt van de 20-jarige Amerikaan verwijderd. Zijn toestand is stabiel. De toerist kreeg een stoot met een hoorn in zijn onderlichaam tijdens het stierenrennen in de nauwe straatjes van de Spaanse stad.

Festival

Elk jaar worden acht dagen lang ’s ochtends zes stieren in Pamplona losgelaten die honderden waaghalzen achtervolgen over een parkoer dat naar de arena leidt.

De deelnemers rennen in witte kleding met rode sjaal voor de stieren uit. Als de stieren ’s middags in de arena aankomen, worden ze door matadors – stierenvechters – gedood.

Gewonden

Vrijdag moesten al 63 mensen in het ziekenhuis worden behandeld aan de verwondingen die ze bij het stierenrennen opliepen. Het aantal gewonden kan nog oplopen, want het festival duurt nog tot zondag.

In 2012 raakten in totaal 38 mensen gewond tijdens het jaarlijkse evenement.

Traditie

Het eerste festival was in 1591, ter ere van de beschermheilige van de stad. Ondanks protest van de dierenbescherming trekt het festival jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Sinds 1934 overleden vijftien mensen aan hun verwondingen doordat ze door de stieren onder de voet werden gelopen of op de hoorns werden genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.