buitenland

Amerikaanse burgerwacht vrijgesproken van dood zwarte tiener

Door Servaas van der Laan - 14 juli 2013

Juryleden van de rechtbank in Sanford, Florida hebben de Amerikaanse buurtwacht George Zimmerman vrijgesproken van schuld aan de dood van de 17-jarige Trayvon Martin. Volgens de juryleden kon opzet niet worden bewezen en ging het bovendien om zelfverdediging.

De 29-jarige Zimmerman sprak de donkere tiener Martin vorig jaar februari aan in Sanford toen de jongen een zakje snoep ging halen. Volgens de buurtwacht gedroeg de jongen zich verdacht.

Op dat moment zou de tiener de buurtwacht hebben aangevallen. Uit zelfverdediging moest de halfblanke latino Zimmerman zijn pistool gebruiken en schoot de jongen onbedoeld dood.

Verdeeld

De uitspraak heeft voor veel controverse gezorgd in het land waar de strijd tussen zwart en blank nog altijd springlevend blijkt te zijn.

Zwarte Amerikanen verdenken de jury ervan bevooroordeeld te zijn omdat de verdachte, net als de jury, blank is en het slachtoffer zwart.

Racisme

Blanke Amerikanen zijn weer boos op de openlijk geuite kritiek op het rechtssysteem. Veel Amerikanen nemen het de media kwalijk dat ze onterecht van een ‘racistische moord’ spreken.

De advocaat van Zimmerman verklaarde na de uitspraak dat zijn cliënt niet eens zou zijn vervolgd als hij zwart was geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.