buitenland

Artsen adviseren al een week behandeling Mandela te stoppen

Door Anna Vossers - 04 juli 2013

De dokters van Nelson Mandela hebben zijn familie al een week geleden geadviseerd de behandeling stop te zetten. Dat zou blijken uit stukken uit de rechtszaak tegen zijn kleinzoon.

Het persbureau AFP heeft die gerechtelijke stukken ingezien. Eerder meldde AFP dat Mandela in een ‘permanent vegetatieve staat’ verkeert, maar president Jacob Zuma, die donderdag bij Mandela in het ziekenhuis van Pretoria langsging, spreekt dat tegen. Officieel is Mandela’s toestand nog steeds ‘kritiek, maar stabiel‘.

Rechtszaak

De rechtszaak ging over de lichamen van twee overleden kinderen van Nelson Mandela. De stoffelijke resten van drie kinderen van Nelson Mandela zijn op last van de rechter opgegraven. De lichamen moeten worden teruggebracht naar hun oorspronkelijke graf in Qunu.

Zijn kleinzoon Mandla had die twee jaar geleden uit Mandela’s geboortegrond in Qunu gehaald en verplaatst naar zijn eigen landgoed in Mvezo, 22 kilometer verderop. Familieleden beschuldigden Mandla ervan geld te willen verdienen door toeristen naar de graven op zijn landgoed te trekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.