buitenland

Australië stuurt eerste boot met illegale asielzoekers weg

Door Anna Vossers - 20 juli 2013

Australië heeft zaterdag voor het eerst een boot met vluchtelingen onderschept, die worden doorgestuurd naar Papoea-Nieuw-Guinea. Premier Kevin Rudd kondigde vrijdag aan dat het land geen vluchtelingen zonder visum meer opneemt.

81 passagiers en twee bemanningsleden aan boord van een vluchtelingenboot, die zaterdagochtend vroeg bij het Australische Kersteiland werd aangetroffen, vallen onder de nieuwe regelgeving voor migranten.

Vrouwen en kinderen

De kinderen en vrouwen op de boot mogen voorlopig op Kersteiland blijven, tot de opvangvoorzieningen in Papoea-Nieuw-Guinea gereed zijn. De mannen worden daar al eerder naartoe gestuurd.

Bootvluchtelingen mogen sinds zaterdag Australië niet meer in, en moeten in plaats daarvan naar Papoea-Nieuw-Guinea verkassen. Ze maken dan nooit meer kans op een Australische verblijfsvergunning.

Verdrinken

Premier Rudd geeft toe dat het nieuwe beleid hard is, maar vindt het noodzakelijk: ‘Australiërs hebben er genoeg van dat mensen verdrinken in de wateren ten noorden van ons land.’

Er is geen grens gesteld aan het aantal vluchtelingen dat naar Papoea-Nieuw-Guinea wordt gestuurd. Australië zal als tegenprestatie investeren in ziekenhuizen en universiteiten in het land.

Rellen

Op Nauru, een eiland in de buurt van Papoea-Nieuw-Guinea, is vrijdag een asielzoekerscentrum in brand gestoken en waren er tijdelijk medewerkers gegijzeld. De rellen zouden het gevolg zijn van de aankondiging van Rudd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.