buitenland

België bereidt zich voor op aftreden Koning

Door Anne-Marie Spermon - 03 juli 2013

De Belgische koning Albert II maakte woensdag zijn aftreden bekend. Om 18.00 uur hield hij een toespraak waarin hij stelde dat zijn leeftijd en gezondheid hem niet meer toelaten zijn ambt uit te oefenen.

De troon wordt overgedragen aan de zoon van koning Albert II, de 53-jarige kroonprins Filip.

21 juli

De abdicatie zal op 21 juli zal plaatsvinden. Dit is een nationale feestdag, waarop de Belgen het aantreden vieren van de eerste Belgische koning Leopold van Saksen-Coburg in 1831.

Het aftreden zou een unicum in de Belgische geschiedenis worden. Volgens de grondwet treedt de Koning van België namelijk niet af, maar blijft hij tot zijn dood op de troon. Koning Albert II, de zesde Koning van het land, zou de eerste zijn die zelf zijn functie neerlegt.

Hoge leeftijd

Geruchten over het aftreden van koning Albert II gingen al langer. Ze werden vooral sterk toen toenmalig koningin Beatrix in april dit jaar afstand deed van de troon.

Naast de hoge leeftijd van de Koning en de bijbehorende gezondheidsproblemen zou de relatief stabiele politieke situatie in België ook een rol spelen bij het besluit van de 79-jarige vorst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.