buitenland

Benoeming ElBaradei tot interim-premier Egypte onzeker

Door Anna Vossers - 07 juli 2013

In tegenstelling tot wat zaterdag door regeringsbronnen gemeld werd, is Mohammed ElBaradei nog niet benoemd tot premier. Hoewel de Nobelprijswinnaar en vroegere chef van het VN-atoomagentschap IAEA een logische keuze blijft, is er officieel nog niemand aangewezen om het land tijdelijk te leiden.

Zaterdagavond meldden media dat Mohammed ElBaradei was benoemd tot interim-premier. Naar verwachting wordt zondag alsnog officieel bekend welke ministers en premier Egypte tijdelijk gaan leiden.

Staatsgreep

Woensdag zette het leger premier Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap uit zijn macht, nadat miljoenen Egyptenaren dagenlang hadden gedemonstreerd tegen zijn bewind.

Een tijdelijke regering moet het land naar nieuwe verkiezingen leiden. Adly Mansour, het hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof van Egypte, is donderdag al geïnstalleerd als interim-president.

Verkiezingen

Wanneer er weer verkiezingen worden gehouden, is volstrekt onbekend. Egypte, dat jarenlang onder dictatuur van Hosni Mubarak leefde, heeft nauwelijks ervaring met democratische processen.

De door het leger afgezette premier Morsi was weliswaar democratisch gekozen, maar veel stemmen voor Morsi waren een stem tegen het oude regime, dat zijn tegenkandidaat had geleverd.

Islamtische grondwet

Tegenstanders van president Mohamed Morsi beschuldigden hem ervan van Egypte een autocratische islamitische staat te willen maken. Ze zijn het niet eens met de manier waarop hij een nieuwe grondwet, die de vrijheden van de bevolking inperkt, er doorheen heeft geloodst.

Die grondwet is geschreven is door een commissie die alleen uit de moslimfundamentalistische bondgenoten van de president bestond. Ook vinden ze dat Morsi weinig heeft gedaan om economische en sociale problemen aan te pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.