buitenland

Berlusconi wil doorstart Forza Italia

Door Annemarie van Ulden - 11 juli 2013

Popolo della Libertà (PdL) – de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi – zal vanaf september weer Forza Italia heten, zoals de partij oorspronkelijk werd genoemd bij de oprichting in 1994.

Dit liet de oud-premier donderdag weten aan het Italiaanse persbureau ANSA.

Succes

Volgens Berlusconi spreekt Forza Italia de kiezers meer aan. Onder deze naam boekte de partij – opgericht in 1994 – grote successen.

De verkiezingen in februari dit jaar waren teleurstellend voor zijn partij Popolo della Libertà (PdL). De partij verloor miljoenen kiezers. Met de naamsverandering hoopt de oud-premier het tij te keren.

Rechtszaken

Voor Silvio Berlusconi persoonlijk zou een politieke doorstart met zijn oude partij ook geen slecht idee zijn.

Nieuwe verkiezingen, waarbij hij opnieuw tot premier zou kunnen worden gekozen, kunnen hem beschermen in de rechtszaken die tegen hem lopen.

Hoger beroep

De multimiljardair wordt onder meer vervolgd wegens belastingfraude. Op 30 juli dient hiertegen het hoger beroep. Er hangt de oud-premier een gevangenisstraf van vijf jaar en een verbod op een publieke functie boven het hoofd. Al zal hij niet echt de gevangenis in gaan, omdat Italianen ouder dan zeventig jaar hun straf thuis mogen uitzitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.