buitenland

Boeing 777 crashte onder gunstige omstandigheden (video)

Door Anne-Marie Spermon - 08 juli 2013

Bij de vliegtuigcrash van de Boeing 777 afgelopen zaterdag in San Francisco kwamen twee van de ruim driehonderd passagiers om het leven. Door omstandigheden was de overlevingskans tijdens deze crash buitengewoon hoog.

Dat melden vliegdeskundigen in de Australische krant The Sydney Morning Herald.

Gunstige omstandigheden

Bij de crash kwamen twee Chinese meisjes om het leven. De Australische krant noemt de crash echter een overlevingsverhaal, in plaats van een rampscenario.

Dat er niet meer slachtoffers vielen, kwam door een aantal gunstige omstandigheden. Doordat de staart van het toestel van Asiana Airlines als eerste de grond raakte, remde het vliegtuig behoorlijk af en werd de crash gedempt. Ook waren de brandstoftanks nagenoeg leeg, waardoor de brand, die ontstond kort nadat het toestel landde, minder hevig was dan vaak het geval is tijdens vliegtuigcrashes.

Wonderlijk

Daarnaast speelden de verbeterde techniek en het goed opgeleide personeel een rol. De Boeing beschikte over crashbestendige gordels en is zo ontworpen dat passagiers het toestel zelfs bij gesloten deuren binnen anderhalve minuut kunnen verlaten.

Volgens vlieganalist Robert Mann was de snelle reactie van het personeel cruciaal voor de ‘wonderlijk’ goede afloop van de crash. Op aanwijzingen van het personeel verlieten alle passagiers vrijwel onmiddellijk het gebroken toestel.

Beelden

Een paar dagen na het ongeluk komen steeds meer beelden over de crash naar buiten.

Vliegtuigspotter Fred Hayes filmde de Boeing toevallig op het fatale moment.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.