buitenland

Boerin geëxecuteerd voor vergiftigen babymelk in China

Door Josefine van Enk - 03 juli 2013

Een Chinese boerin is dinsdag geëxecuteerd vanwege het opzettelijk vergiftigen van melk, waardoor drie kinderen zijn omgekomen. Door de schandalen vertrouwen veel Chinese ouders alleen nog Europese babymelk.

Dat meldt de Chinese krant Global Times woensdag.

Vergiftiging

De vrouw werd beschuldigd van het toevoegen van nitriet aan de melk van een andere boer met wie ze een zakelijke ruzie had. Haar man kreeg van de rechtbank levenslang voor het kopen van de nitriet. Het paar werd in 2011 opgepakt.

Door de vergiftigde melk stierven een baby van een maand en twee kinderen onder de twee jaar. Daarnaast zijn er 36 mensen ziek geworden.

Schandaal

Chinese ouders hebben weinig vertrouwen in de babymelk uit China. In 2008 kwam voor het eerst aan het licht dat door verontreinigde babymelk ten minste zes baby’s om het leven kwamen. De twee bestuurders van het verantwoordelijke zuivelbedrijf werden al ter dood veroordeeld.

Sindsdien is er een run op Europese babymelk, waarin Nederland een grote speler is.

Verdenking

De Chinese autoriteiten verdenken babymelkpoederfabrikanten ervan de prijzen van babymelkpoeder kunstmatig hoog te houden.

De hoge prijzen zouden het gevolg zijn van de hoge vraag naar Europese babymelk uit China. Onder meer FrieslandCampina, Nestlé en Danone worden onderzocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.