buitenland

Boot met 160 asielzoekers zinkt voor de kust van Java

Door Josefine van Enk - 24 juli 2013

Een boot met zo’n 160 asielzoekers op weg naar Australië is voor de zuidkust van het Indonesische eiland Java gezonken. Daarbij zijn minstens drie vluchtelingen omgekomen.

Dat hebben de Indonesische autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

Doden

Aanvankelijk werd gesproken van 60 doden, maar die schatting is naar beneden bijgesteld. Volgens berichten zouden er twee kinderen onder de drie doden zijn.

Reddingsdiensten en vissers konden 157 mensen levend uit het water halen. Er circuleren nog verschillende cijfers over het aantal opvarenden.

Vluchtelingen

De vluchtelingen zouden afkomstig zijn uit Sri Lanka, Bangladesh, Irak en Iran. Bijna dagelijks proberen bootvluchtelingen vanaf de Indonesische kust Australië te bereiken.

Sinds 2009 zijn daarbij al minstens achthonderd vluchtelingen omgekomen.

Genoeg

De Australische premier Kevin Rudd zei onlangs geen bootvluchtelingen meer op te nemen: ‘Omdat Australiërs er genoeg van hebben dat mensen verdrinken ten noorden van ons land.’ De eerste boot met vluchtelingen is inmiddels onderschept.

Na de uitspraak van Rudd werd een asielzoekerscentrum op het eiland Nauru, in de buurt van Papoea-Nieuw-Guinea in brand gestoken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.