buitenland

Bosnisch parlementslid opgepakt voor oorlogsmisdaden

Door Josefine van Enk - 19 juli 2013

Parlementslid en leider van de moslimpartij SDA Semsudin Mehmedovic is gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden. Mehmedovic zou bij het uitbreken van de Bosnische burgeroorlog in 1992 als politiechef willekeurig Bosnisch-Servische burgers hebben laten arresteren en mishandelen.

Dat meldt de krant Dnevni Avaz in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië, waar de veiligheidsdienst SIPA het parlementslid heeft gearresteerd.

Misdaad

Bij de willekeurige arrestaties en mishandelingen die Mehmedovic liet uitvoeren zouden ook doden zijn gevallen. Daarnaast wordt hij beschuldigd van het afdwingen van valse bekentenissen met geweld. Na de valse bekentenis zou hij de arrestanten hebben gedwongen zich bij het moslimleger aan te sluiten.

Justitie in Bosnië is al langer bezig met de zaak, maar zegt volgens de Bosnische krant geen opdracht tot arrestatie te hebben gegeven.

Burgeroorlog

In de Bosnische burgeroorlog stonden de Bosnische moslims tegenover de Bosnische Serviërs, die zich verzetten tegen de afscheiding van Bosnië-Herzegovina. Door de afscheiding zouden de Serviërs een minderheid vormen in het door Bosnische moslims gedomineerde gebied.

Het Servische leger viel vervolgens dorpen en steden binnen waarbij vele moslims zijn gedood. Onder meer in Srebrenica, waar Nederlandse blauwhelmen de moslims moesten beschermen, werden 7.000 moslimmannen vermoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.