buitenland

Celstraf voor handlangers Berlusconi in Rubygate-affaire

Door Shari Deira - 19 juli 2013

De rechtbank in Milaan heeft vrijdag drie verdachten die de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi hielpen bij het zoeken naar nieuwe meisjes voor de beruchte bunga bunga-feestjes veroordeeld. De mannen, Emilio Fede en Lele Mora, moeten zeven jaar de cel in.

De derde verdachte, Nicole Minetti, die in Italiaanse media bekend stond als ‘beheerster van de harem’ kreeg vijf jaar cel tijdens dit tweede Rubygate-proces.

Prostitutie

Oud-premier Berlusconi werd eerder al veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar wegens machtsmisbruik en het bevorderen van prostitutie van minderjarigen. Ook kreeg hij een levenslang verbod op het uitoefenen van publieke functies.

Berlusconi gaat tegen de uitspraak in hoger beroep en mag de uitspraak in vrijheid afwachten omdat het niet om een zware misdaad gaat.

Feestjes

De Rubygate-affaire draait om de Marokkaanse escort Ruby,  die aanwezig was bij de veelbesproken bunga bunga-feestjes van Berlusconi in Milaan. Ruby was minderjarig ten tijde van de feestjes.

Berlusconi krijgt wellicht nog te maken met een andere zaak in de affaire. De rechters vroegen het Openbaar Ministerie te onderzoeken of Berlusconi heeft gelogen onder ede tijdens het tweede proces.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.