buitenland

Desi Bouterse vergeeft Nederland ‘mensonterende slavernij’

Door Servaas van der Laan - 02 juli 2013

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zijn landgenoten opgeroepen kolonisator Nederland te vergeven voor de ‘martelingen en mensonterende zaken’ gedurende de slavernij. ‘Laten we niet alleen maar achterom kijken,’ is het devies van de in Nederland veroordeelde drugscrimineel.

Bouterse deed die oproep maandagnacht op het Onafhankelijkheidsplein in hoofdstad Paramaribo tijdens de viering van de afschaffing van de slavernij, precies honderdvijfitg jaar geleden.

Niet achterom kijken

‘We hoeven niet steeds alleen maar achterom te kijken. Al waren het zware dagen, laten we die periode toch afsluiten. Wanneer de oude kolonisator vraagt om vergeving, laten wij hen dan ook vergeven,’ sprak de president.

De woorden werden op het plein met gejuich onthaald. In heel Suriname werd maandag honderdvijftig jaar ‘keti koti’ (verbroken ketenen) gevierd.

Excuses

Ook in Nederland was er aandacht voor de afschaffing van de slavernij. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) betuigde namens Nederland ‘spijt en berouw’ tijdens een slavernijherdenking in het Oosterpark in Amsterdam.

Er was kritiek op de toespraak van Asscher, omdat enkelen hadden gehoopt dat Nederland excuses zou maken voor het slavernijverleden.

Diplomatieke banden

De diplomatieke relatie tussen Suriname en Nederland is bekoeld sinds de veroordeelde crimineel Bouterse werd gekozen tot president. Onder Bouterse werd de omstreden amnestiewet aangenomen die plegers van de Decembermoorden vrijpleit.

Na het aannemen van de wet haalde Nederland de chef de poste Aart Jacobi terug naar Nederland. De diplomatieke afwezigheid van Nederland kwam onlangs weer ten einde. Vorige week zond Nederland een nieuwe zaakgelastigde naar Paramaribo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.