buitenland

Doden bij confrontatie tussen aanhangers en tegenstanders Morsi

Door Servaas van der Laan - 05 juli 2013

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn vrijdag doden gevallen bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de afgezette president Mohammed Morsi. Het leger liet de relschoppers uren lang hun gang gaan.

De twee groepen troffen elkaar bij een brug over de nijl in de hoofdstad.

Ze schoten vuurwerk op elkaar af en gooiden stenen naar elkaar. Ook in andere delen van het land namen Moslimbroeders het tegen andere groepen op. Ook daar zijn doden en honderden gewonden gevallen.

Coup

Sinds het afzetten van Morsi door het leger is het erg onrustig in Caïro en in andere delen van het land. De Moslimbroeders weigeren zich bij de coup neer te leggen en eisen dat hun leider weer wordt teruggezet als president.

Die oproep gaat niet zonder slag of stoot. Vrijdag opende het leger het vuur op een groep Morsi-aanhangers die vermoedelijk de schuilplaats van de afgezette president probeerde te bereiken.

Teleurgesteld

Het leger heeft donderdag een interim-president aangesteld die het land moet besturen totdat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Veel Egyptenaren zijn teleurgesteld omdat de democratisch gekozen president weinig verbetering heeft gebracht na het afzetten van dictator Hosni Mubarak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.