buitenland

Dodental Egypte loopt op naar 51, Moslimbroeders willen opstand

Door Servaas van der Laan - 08 juli 2013

Bij een confrontatie tussen het Egyptische leger een aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi zijn nu zeker 51 doden gevallen. De nieuwe interim-president roept op tot kalmte, maar de Moslimbroeders zijn woest en roepen op tot een opstand.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC.

Interim-president Adly Mansour heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers en heeft een onderzoek ingelast.

Geen sancties

Intussen hebben de Verenigde Staten laten weten niet met sancties te komen voor Egypte. Het Witte Huis zegt dat Amerika geen belang heeft bij het bevriezen van de financiële hulp aan Egypte.

Eerst moet de machtswisseling in het land nader worden onderzocht.

Niet naar Egypte

Door de onrust ontraadt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken alle reizen naar Egypte. Alleen vakantiebestemmingen aan de Golf van Akkaba en de Rode Zee zijn nog bereisbaar.

Nederlanders die nu in Egypte zijn en daar willen blijven, moeten extra waakzaamheid betrachten en alle aanwijzingen van politie of leger strikt opvolgen.

Coup

Sinds president Morsi vorige week werd afgezet, lijkt de situatie in Egypte steeds verder te escaleren. Moslimbroeders zijn woest over de machtsovername en eisen dat hun president weer terugkomt.

Maar het machtige leger staat aan de kant van de oppositie en beschermt de oppositieleden desnoods met geweld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.