buitenland

Dodental treinongeluk Spanje opgelopen naar 78 (video)

Bij een treinongeluk in Spanje zijn woensdag zeker 78 passagiers om het leven gekomen en honderden gewonden gevallen. Het ongeluk had plaats vlakbij het station van de stad Santiago de Compostela.

Het dodental van 78 loopt mogelijk nog meer op, omdat er nog enkele zwaargewonden in het ziekenhuis liggen. De hogesnelheidstrein was met 247 mensen onderweg van Madrid naar Ferror. Een machinist verklaarde dat de trein veel te hard door de bocht ging en daarom van de rails raakte. Mogelijk functioneerde het veiligheidssysteem niet.

Ongeluk

Het ongeluk gebeurde om 20.41 uur. Hulpdiensten snelden naar de plek van het ongeluk, een buitenwijk van de hoofdstad van de autonome regio Galicië.

Brandweermannen waren de hele nacht bezig alle inzittenden uit de wagons te  bevrijden. Gewonden worden overgebracht naar ziekenhuizen in de regio, waar nu al een tekort aan donorbloed is ontstaan.

Explosie

Volgens getuigen ging het treinongeluk gepaard met een ‘enorme explosie’ die de wagons enkele meters verderop slingerde. Inzittenden zeggen dat er brand uitbrak in de trein, nadat deze was ontspoord. Autoriteiten sluiten een aanslag voorlopig uit.

Voor donderdag stond in Santiago de Compostela een belangrijke pelgrimstocht gepland waarbij eer wordt betoond aan de relikwieën van Sint Jacobus. Het gemeentebestuur heeft de feestelijkheden afgelast.

Pas op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.