buitenland

Door Amerika gezochte Snowden vraagt asiel aan in Nederland

Door Servaas van der Laan - 02 juli 2013

De Amerikaanse vluchteling Edward Snowden heeft ook Nederland een verzoek gedaan hem politiek asiel te verlenen. Snowden heeft in totaal negentien landen aangeschreven.

Dat meldt klokkenluiderswebsite wikileaks.org dinsdag.

De juridisch adviseur van Snowden heeft de asielaanvragen maandag afgegeven bij het Russische consulaat op het Sheremetyevo-vliegveld waar de vluchteling nog altijd in de transit-zone verblijft.

Asiel

Via het Russische consulaat zal het verzoek worden doorgegeven aan enkele Europese ambassades, zoals de Nederlandse, Italiaanse, Spaanse en Duitse, maar ook aan diplomatieke posten van landen als Cuba, Brazilië, Bolivia en zelfs China waar Snowden enkele dagen geleden vandaan kwam.

Rusland heeft aangegeven dat het land Snowden asiel zal verlenen, mits hij stopt met zijn werk ‘dat erop gericht is de Amerikaanse partner te schaden’. Het lijkt een noodgreep te zijn van de Amerikaan die niet meer zeker is van een veilige route naar Ecuador.

Onbetrouwbaar

Of de informatie van Wikileaks te vertrouwen is, blijft nog de vraag. De vader van Snowden zei vorige week in een interview dat zijn zoon wordt gemanipuleerd door de klokkenluidersorganisatie.

Snowden zou het liefste willen terugkeren naar zijn vaderland, omdat hij ‘geen landverrader wil zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.