buitenland

Eerste buitenlandse reis paus: rellen en jongerendagen

Door Manuel van Esch - 23 juli 2013

Paus Franciscus is met veel enthousiasme onthaald in Brazilië. De paus maakt deze reis naar carnavalsstad Rio de Janeiro in verband met de Wereldjongerendagen.

Het is de eerste buitenlandse reis van de paus sinds zijn aantreden in maart dit jaar.

Het enthousiasme van de Brazilianen kan voor een deel worden toegeschreven aan de sobere levenshouding van de Argentijnse paus. Grote delen van de bevolking zijn het er niet mee eens dat er veel geld wordt geïnvesteerd in Wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de daaropvolgende Olympische Spelen.

De komst van de sobere Argentijnse paus wordt daarom aangegrepen om te protesteren tegen de overheid.

Wereldjongerendagen

Deze protesten en de Braziliaanse politiek zijn tot nu toe niet besproken door de paus. Hij heeft zich vooral uitgesproken over het belang van evangeliseren onder jongeren.

De Wereldjongerendagen, die duren tot en met zondag, zijn een traditie die in het leven is geroepen door paus Johannes Paulus II in 1985. Iedere drie jaar wordt het evenement gehouden en trekt het miljoenen jongeren van over de hele wereld.

Achtergrond

Dat de paus zelf uit Zuid-Amerika komt, zal ook een grote rol spelen bij het enthousiaste onthaal van de paus. Zijn achtergrond is een belangrijk wapen tegen het tanende katholicisme in Brazilië.

In de afgelopen jaren is het katholicisme afgenomen in Brazilië. Meer Brazilianen kiezen voor christelijke stromingen – zoals pinkstergemeenten of charismatische stromingen.

Christenen wereldwijd

Niet alleen in Brazilië is terrein te winnen. Nieuw onderzoek voorspelt namelijk dat het aantal christenen wereldwijd zal oplopen tot 2,7 miljard in 2020. Dat is een duidelijk toename, ook in relatie tot de verwachte wereldbevolking.

Met name in Azië en Afrika wordt een toename in het aantal christenen voorspeld. De onderzoekers verwachten dat in 2020 49,3 procent van de Afrikanen christen is en 9,3 procent van de Aziaten. In 1970 was dat respectievelijk 38,9 en 4,5 procent.

De katholieke kerk zal weinig baat hebben bij deze groei. De onderzoekers voorspellen namelijk dat de meeste gelovigen, net als in Brazilië, lid zullen worden van Pinkstergemeenten of charismatische stromingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.