buitenland

‘Eerste Europese slachtoffer huwelijksjihadisme naar Syrië’

Door Anna Vossers - 31 juli 2013

Een zestienjarig geradicaliseerd Marokkaans meisje uit België is vorige week naar Syrië afgereisd en daar getrouwd. Belgische experts vrezen dat zij is geronseld om met een strijder te trouwen, en zo vermoedelijk het eerste Europese slachtoffer is van ‘huwelijksjihadisme’.

Het meisje is afgelopen donderdag naar de Turks-Syrische grens gereisd, en heeft laten weten dat ze is getrouwd, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Ouders

Haar ouders zouden haar achterna willen reizen om haar te zoeken. De politie in België is een onderzoek gestart naar het vertrek van het meisje.

In België worden jonge mannen door onder meer Sharia4Belgium geronseld om mee te vechten tegen het regime van Bashar al-Assad in Syrië. ‘Tegelijkertijd wordt er op het internet op zoek gegaan naar meisjes die bereid zijn om te huwen met een moslimstrijder,’ zegt imam Brahim Laytouss, die aan de Universiteit Antwerpen college geeft over radicaliserende moslims, tegen De Morgen.

Imam

Trouwen kan voor meisjes een manier zijn om mee te doen aan de jihad, de gewapende strijd om de islam te verspreiden.

Als het Belgische meisje inderdaad slachtoffer is van ‘huwelijksjihadisme’ ziet haar leven als jihadbruid er volgens de imam niet rooskleurig uit, zegt hij in De Morgen: ‘Het gaat om puur misbruik. Ze leven in slechte omstandigheden en zodra ze in de greep zijn van een emir geraken ze er niet meer uit, zelfs al zouden ze dat willen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.