buitenland

Eerste Gay Pride Montenegro verandert in ware veldslag

Door Manuel van Esch - 24 juli 2013

In de Montenegrijnse badplaats Budva is de politie verwikkeld geraakt in een ware veldslag met anti-homobetogers. Relschoppers probeerden de allereerste Gay Pride in het conservatieve Montenegro te verstoren.

Enkele honderden betogers riepen ‘Dood de homo’s!’, waarop van de andere kant ‘Kus de homo’s!’ geroepen werd.

Toen de menigte met bierflessen en -glazen naar de homoparade ging gooien, moest de politie ingrijpen.

Veldslag

De oproerpolitie is opgeroepen om de vijfhonderd aanwezige politiemensen te komen versterken. Volgens Montenegrijnse media sloten steeds meer inwoners van Budva zich aan bij de groep relschoppers, die in eerste instantie voornamelijk uit voetbalsupporters bestond.

De club homohaters kreeg hulp uit onverwachte hoek: ook de Montenegrijnse profbokser Nikola Sjekloća wierp zich in de strijd tegen de politie.

Machocultuur

Montenegro, een land met ongeveer 900.000 inwoners, staat bekend om zijn machocultuur en waardering voor traditionele waarden. In aanloop naar de homomanifestatie waren er al enkele protesten in Budva.

Aleksandar Zekovic, een van de organisatoren van de Gay Pride, zegt: ‘Helaas is Montenegro de afgelopen 20 jaar niet volwassen genoeg geworden om maatschappelijke verschillen te tollereren.’

Een omstander keurt het geweld af, maar zegt: ‘Ik weet ook niet hoe ik deze homomanifestatie aan mijn zoon moet uitleggen.’

EU

In de afgelopen jaren is vaker geprobeerd een Gay Pride in het land te organiseren, telkens zonder succes.

Dit jaar werd de manifestatie goedgekeurd omdat het land tot de Europese Unie wil toetreden. Om dat mogelijk te maken moeten de mensenrechten in het land wel verbeteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.