buitenland

Egypte heeft alweer nieuwe president: Adly Mansour ingezworen

Door Servaas van der Laan - 04 juli 2013

Enkele uren nadat president Mohammed Morsi door het leger is afgezet, heeft het land alweer een nieuw staatshoofd. Adly Mansour is donderdag geïnstalleerd als interim-president.

Dat meldt persbureau Reuters.

Mansour was het door president Morsi aangestelde hoofd van het Egyptische constitutionele hof.

Bewondering

Bij zijn installatie sprak Mansour vol bewondering over de demonstraties in het Arabische land. Volgens de Egyptenaar hebben de vele demonstraties ‘het land verenigd’.

Mansour zal als president de tijd moeten overbruggen tot er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Maar wanneer die verkiezingen moeten worden gehouden, is volstrekt onbekend. Egypte, dat jarenlang onder dictatuur van Hosni Mubarak leefde, heeft nauwelijks ervaring met democratische processen.

Geen verandering

Veel Egyptenaren zijn blij dat ze van Morsi af zijn. De Moslimbroeder bracht in de ogen van veel Egyptenaren nauwelijks verbetering ten opzichte van zijn voorganger.

Op het Tahrirplein in hoofdstad Caïro werd tot donderdagochtend feestgevierd. Maar bij rellen in andere delen van het land vielen zeker veertien doden.

Ultimatum

Woensdagavond verliep het ultimatum dat het leger en de oppositie de president had gesteld. Omdat Morsi geen gehoor had gegeven aan het ultimatum nam het leger het landsbestuur over.

In de overgangsperiode wordt oppositieleider Mohamed ElBaradei premier. Een Koptische christen wordt de vice-premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.