buitenland

Egyptenaren tellen af tot aftreden president Morsi

Door Anne-Marie Spermon - 03 juli 2013

Hoewel de Egyptische president Mohamed Morsi weigert af te treden, tellen diverse Egyptische tv-zenders het tijdstip af waarop het ultimatum verloopt. De oppositie lijkt de door Morsi aangeboden politieke concessies niet te accepteren.

Dat meldt de Egyptische staatskrant al-Ahram.

Nieuw kabinet

Morsi benadrukte in een televisietoespraak dinsdagavond dat hij de gekozen leider van het volk is en hij zei daarbij te hopen op een diplomatieke manier uit de huidige crisis te komen.

Ook beloofde hij binnen zes maanden een parlementaire enquête uit te schrijven en een nieuw kabinet aan te stellen. Terugtreden als president is Morsi echter niet van plan.

Slachtoffers

Ondertussen loopt het aantal slachtoffers als gevolg van de protesten overal in het land op.

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn volgens het ministerie van Gezondheid alleen al in Caïro 23 doden gevallen en meer dan zeshonderd mensen gewond geraakt. Ook het seksueel geweld neemt toe.

Persconferentie

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat er woensdagmiddag een persconferentie wordt gegeven door politieke voorstanders van de president.

Ook het leger komt met een verklaring, die een uur later staat gepland. Het leger heeft inmiddels de Egyptische staatstelevisie overgenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.