buitenland

Egyptische interim-president stelt onderzoek in naar ‘bloedbad’ Caïro

Door Anna Vossers - 08 juli 2013

De Egyptische interim-president Adly Mansour laat de schietpartij van het Egyptische leger onderzoeken. Het dodental is sinds maandagochtend opgelopen tot 42.

De Egyptische interim-regering heeft ‘diepe spijt’ betuigd voor de slachtoffers en stelt een onderzoekscommissie in. Het aantal gewonden wordt door het ministerie van Gezondheid geschat op 300. Al-Jazeera zegt dat het er 500 zijn.

Crisis

De crisis in Egypte is verhevigd door de schietpartij in Caïro. De ultraconservatieve islamitische Al-Nour-partij staakte de onderhandelingen over een overgangsregering uit woede over het legergeweld.

Volgens persbureau Reuters is het waarschijnlijk dat de sociaal-democratische advocaat Ziaad Bahaa el-Din tijdelijk de premier van het land wordt. Bahaa el-Din zou het aanbod nog overwegen. Onder dictator Hosni Mubarak was hij het hoofd van Egyptes investeringsautoriteit, maar hij stopte daarmee nog voordat Mubarak werd afgezet.

Eerder werd gezegd dat Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei de functie zou krijgen, maar dat werd later weer ontkend.

Schietpartij

Het leger en de politie openden maandagochtend rond 3:30 uur het vuur op wat volgens de Moslimbroeders ‘een vreedzame demonstratie’ was. Volgelingen van de Moslimbroederschap protesteerden in de nacht van zondag op maandag bij de barakken van de Republikeinse Garde waar oud-president Morsi vermoedelijk vastzit.

Ze zijn woedend over de machtsovername van het leger, waarbij de democratisch gekozen Morsi uit zijn ambt werd gezet.

Volgens woordvoerder Gehad Haddad ontstond een ‘bloedbad‘ door het legergeweld.

Video

Een twaalfjarige jongen uit Egypte die wel weet hoe het verder moet is intussen een internethit geworden: in duidelijke taal legt hij uit wat er volgens hem misgaat in zijn land. (Het is niet bekend of de video in scène is gezet)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.