buitenland

Egyptische leger grijpt in in Caïro

Door Anna Vossers - 03 juli 2013

Het leger van Egypte heeft tanks gestuurd naar pro-Morsi-demonstraties in de hoofdstad Caïro. President Mohamed Morsi zou niet meer betrokken zijn bij het overleg over hoe het nu verder moet met het land.

Het leger zou staatskrant Al-Ahram hebben overgenomen. Het leger heeft nog geen verklaring afgelegd over wat er gaat gebeuren, en de troepen lijken ook nog geen concrete acties te hebben genomen.

Volgens Al-Ahram zijn legertroepen nu bij het presidentieel paleis, de nabijgelegen Rabaa Al-Adawiya Moskee en in de buurt van het Tahrirplein.

Coup of revolutie

Morsi’s woordvoerder Gehad El-Haddad van de Moslimbroederschap spreekt bij CNN van een ‘militaire coup’. De belangrijke adviseur van president Mohamed Morsi zegt zelfs niet te weten waar Morsi zich op dit moment bevindt. Het leger heeft Morsi een reisverbod opgelegd.

Naguib Anabeer van de Free Egyptians Party zegt dat het geen staatsgreep maar een ‘revolutie’ is. 83 procent van de Egyptenaren zou achter het ingrijpen van het leger staan, zegt CNN.

Ultimatum

Tienduizenden Egyptenaren zijn woensdag weer de straat op gegaan. Om 17:00 verliep het ultimatum dat het leger aan Morsi had gesteld.

De Egyptische president had aangeboden een coalitieregering te vormen, maar was niet zonder meer bereid om op te stappen. De oppositie en legercommandanten besloten daarom het overleg zonder Morsi voort te zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.