buitenland

Egyptische leger stelt president Morsi een ultimatum

Door Claartje Vogel - 01 juli 2013

Het leger in Egypte heeft de politiek een 48 uur de tijd gegeven ‘om aan de wensen van het volk tegemoet te komen’. Zo niet, dan komt het leger zelf met maatregelen.

Dat verklaart bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi maandag.

Oproep

Het leger lijkt de Egyptische actievoerders te steunen met deze oproep aan ‘de politici’. Miljoenen Egyptenaren protesteren sinds zondag tegen de regering van Morsi en zijn Moslimbroederschap. De actievoerders eisen het aftreden van Morsi.

Legerchef Sisi zegt dat als de politiek niet met een plan komt om de onrust op te lossen, het leger een eigen plan zal presenteren. Wat in dat plan staat, laat Sisi in het midden. Hij zei wel dat het leger zich niet met de politiek zal bemoeien.

Protestbeweging

De protestbeweging Tamarod stelde Morsi maandag ook een ultimatum. Morsi heeft tot dinsdagmiddag 17.00 uur om op te stappen. Als hij niet vertrekt en geen nieuwe verkiezingen uitschrijft, roept de protestbeweging op tot een algehele staking en burgerlijke ongehoorzaamheid.

De massale betogingen zondag in Egypte waren de grootste sinds de revolutie van 2011, die president Hosni Mubarak ten val bracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.