buitenland

Egyptische leger wil parlement ontbinden na ultimatum

Door Anna Vossers - 02 juli 2013

Als president Morsi van Egypte niet voor woensdagmiddag 17:00 uur een oplossing heeft gevonden voor de crisis met de oppositie, grijpt het leger in. Dinsdag lekte het Egyptische leger informatie over wat de plannen zijn voor als het ultimatum voor Morsi verstrijkt.

Het leger zal in dat geval de grondwet ongeldig verklaren, het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitroepen, meldt persbureau Reuters. De legerleiding is van plan dan een tijdelijke burger-regering in te stellen met daarin zowel vertegenwoordigers van verschillende politieke stromingen als technocraten.

Zeven doden

Bij de protesten zijn dinsdag minstens zeven mensen overleden in en om de hoofdstad Caïro. Tientallen mensen raakten gewond.

Oppositiegroepen zoals Tamarod hebben demonstranten opgeroepen om te blijven demonstreren tot het ultimatum verstrijkt dat het leger Morsi maandag stelde.

Morsi zei dinsdagochtend zich niet te laten intimideren door het leger. Hij noemde het ultimatum ‘verwarrend’ en ‘afleidend’ van zijn plan om Egypte te hervormen.

Ultimatum

Al ruim een week gaan voor- en tegenstanders van Egypte’s eerste democratisch gekozen president de straat op. De protesten zijn de grootste sinds 2011, toen demonstranten eisten dat dictator Hosni Mubarak opstapte. De tegenstanders zijn volgens Reuters in de meerderheid en bevinden zich onder meer op het Tahrirplein in Caïro.

Onder meer bij de Caïro Universiteit gaan de voorstanders van het regime van de Moslimbroederschap de straat op.

Religieus

Morsi werd een jaar geleden beëdigd nadat hij de eerste democratische verkiezingen van het land had gewonnen met 51 procent van de stemmen. Zijn enige tegenstander was van het kamp van Mubarak.

Tegenstanders van Morsi vinden dat hij de bevolking met zijn Moslimbroederschap allerlei ongewenste islamitische regels oplegt. Daarnaast vinden ze dat Morsi de economische en sociale problemen in het land niet oplost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.