buitenland

Egyptische ministers stappen op na massademonstraties

Door Claartje Vogel - 01 juli 2013

Vier Egyptische ministers uit het kabinet van president Mohammed Morsi zijn opgestapt na de massademonstraties in het land. De demonstranten eisen het vertrek van Morsi en zijn kabinet.

Dat zegt een anonieme woordvoerder van het kabinet maandag.

Sympathie

Het gaat om de ministers van Toerisme, Communicatie en Informatietechnologie, Milieu en Juridische en Parlementaire Zaken. Zij geven geen officiële reden voor hun ontslag.

De staatsomroep meldde eerder dat de ministers overwogen te vertrekken uit sympathie met de demonstranten. Miljoenen Egyptenaren protesteren sinds zondag tegen de regering van Morsi en zijn Moslimbroederschap.

Ultimatum

De massale betoging is georganiseerd door de beweging Tamarod. De actievoerders eisen het aftreden van president Morsi. Zij hebben hem een ultimatum gegeven.

Morsi heeft tot dinsdagmiddag 17.00 uur om op te stappen. Als de president niet vertrekt en geen nieuwe verkiezingen uitschrijft, roept de protestbeweging op tot een algehele staking en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Massale betogingen

De massale betogingen zondag in Egypte waren de grootste sinds de revolutie van 2011, die president Hosni Mubarak ten val bracht. De demonstraties begonnen vreedzaam, maar op meerdere plekken liep het uiteindelijk uit de hand.

Het hoofdkwartier van de Moslim Broederschap vatte vlam nadat het was bekogeld met brandbommen. In sommige plaatsen raakten voor- en tegenstanders van president Morsi slaags. De rellen kostten aan zeker vier mensen het leven en er vielen honderden gewonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.