buitenland

‘Egyptische politie gaat pro-Morsi-demonstraties stoppen’

Door Anna Vossers - 31 juli 2013

De door het leger gesteunde regering van Egypte gaat waarschijnlijk de politie het bevel geven de demonstraties van Morsi-aanhangers te beëindigen. Binnenlandse Zaken-minister Mohamed Ibrahim mag van de regering ‘alles wat juridisch toelaatbaar is’ doen om de betogers weg te jagen.

Al-Jazeera schrijft dat de Egyptische regering in een verklaring heeft laten weten de aanhoudende protesten niet langer te aanvaarden.

Rabaa El-Adawiya-moskee

Aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi weigeren te stoppen met hun zit-demonstraties zolang Morsi zijn functie niet terugkrijgt. Zij protesteren bij de Rabaa El-Adawiya-moskee in Caïro. Ibrahim heeft eerder al gedreigd hen weg te slepen.

De situatie in Egypte blijft onrustig sinds zaterdag bij een confrontatie tussen politie en Morsi-aanhangers tientallen doden vielen.

Zowel de Verenigde Naties als de Verenigde Staten hebben Egypte verzocht om onafhankelijk onderzoek naar het geweld. De hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechte, Navi Pillay, heeft Egypte gewaarschuwd dat de aanhoudende confrontaties in het land tot ‘een ramp’ kunnen leiden.

De Moslimbroeders weigeren zich bij de coup van het leger, naar aanleiding van volksprotesten tegen Morsi, neer te leggen en eisen dat hun leider weer wordt teruggezet als president. Het leger heeft echter een interim-regering aangesteld die het land bestuurt totdat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.