buitenland

ElBaradei benoemd tot waarnemend premier Egypte

Door Claartje Vogel - 06 juli 2013

Mohamed ElBaradei, Nobelprijswinnaar en de vroegere chef van het VN-atoomagentschap IAEA, wordt de interim-premier van Egypte. ElBaradei wordt zaterdagavond beëdigd door interim-president Adly Mansour.

De benoeming was woensdag aangekondigd, nadat het Egyptische leger president Mohammed Morsi had afgezet.

Nieuwe demonstraties

De Moslimbroederschap erkent de benoeming van ElBaradei niet. De Moslimbroeders willen dat Morsi weer president wordt en roepen voor morgen opnieuw op tot demonstraties. Bij gevechten in Egypte vielen vrijdag dertig doden.

De 71-jarige ElBaradei speelde een rol bij het afzetten van president Morsi woensdag. Hij was door liberale en linkse partijen en de demonstrerende jongeren naar voren geschoven om te onderhandelen met de militairen.

Oppositieleider

ElBaradei was erbij toen generaal Abdel Fattah al-Sisi op televisie aankondigde dat de militairen president Mohammed Mursi hadden afgezet.

Hij was oppositieleider in de regering van de afgezette president Morsi en tijdens het bewind van president Hosni Mubarak, die twee jaar geleden werd afgezet. Hij zegt dat hij als leider van de liberale Constitutiepartij streeft hij naar een democratischer en vrijer Egypte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.