buitenland

Ex-minister El-Beblawi nieuwe interim-premier Egypte

Door Anne-Marie Spermon - 09 juli 2013

Ex-minister van Financiën Hazem El-Beblawi is de nieuwe interim-premier van Egypte. Hij is dinsdagmiddag benoemd door waarnemend president Adly Mansour.

Dat meldt de Egyptische staatskrant Al-Ahram.

Meerdere kandidaten

Dinsdagochtend waren er nog onderhandelingen over het kandidaatschap van een andere ex-minister van Financiën, Samir Radwan.

De afgelopen dagen zijn al meerdere kandidaten naar voren geschoven, maar gesprekken liepen tot nu toe steeds vast door de houding van de salafisten. De salafistische Nour-partij, de tweede politieke partij van Egypte, weigerde bijvoorbeeld voormalig oppositieleider ElBaradei te accepteren als interim-premier.  ElBaradei is nu benoemd tot vice-president.

Liberaal econoom

Hazem El-Beblawi staat bekend als een liberaal econoom en is een zeer ervaren politicus.

Naast zijn ministerschap van juli tot december 2011 in postrevolutionair Egypte, richtte hij de Egyptische sociaal-democratische partij op en was hij van 1995 tot 2000 vice-secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Afwijzing verkiezingen

Intussen duurt de onrust in Egypte voort. De Moslimbroederschap heeft het plan om snel verkiezingen te houden, afgewezen en noemt de confrontatie tussen Morsi-aanhangers en het leger, waarbij maandag 51 mensen omkwamen, een ‘slachtpartij’.

De partij van de afgezette oud-president Mohammed Morsi wil dinsdag een protest- en herdenkingstocht organiseren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.