buitenland

Filip beëdigd als nieuwe koning van België

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2013

In het Belgische parlement is Filip ingehuldigd als zevende koning der Belgen. Zijn eedaflegging werd met een staande ovatie begroet.

België heeft daarmee, na een uur koningsloos te zijn geweest, weer een koning.

‘Ik zweer dat ik de grondwet en de wetten van het Belgische volk zal naleven, ’s lands onafhankelijkheid handhaven en het grondgebied ongeschonden bewaren’, zei hij.

In drie talen sprak de nieuwe koning het volk voor het eerst toe.  Hij legde vooral de aandacht op relevantie van een verenigd België. Hij beloofde zich voor de eenheid in te zullen zetten.

Toespraken

Eerder op zondag tekende zijn vader, koning Albert II de akte van abdicatie in het Koninklijk Paleis. Voor zijn aftreden bedankte Albert in een persoonlijke toespraak zijn vrouw en wenste zijn zoon veel succes bij het uitvoeren van zijn ambt.

Ook premier Elio di Rupo en senaatsvoorzitter Sabine de Berthune hielden korte toespraken. Zij deden dit in de drie officiële talen van het land: Nederlands, Frans en Duits.

Balkonscene

Om 13.00 uur verscheen de koninklijke familie op het balkon van het Koninklijk Paleis om het publiek te begroeten.

De nieuwe koning ging vervolgens naar de Congreskolom om daar de eedaflegging van de eerste koningen van België, Leopold I, te herdenken. Ook bracht hij hier een eerbetoon aan de Onbekende Soldaat.

Deflié

Tegen het einde van de middag inspecteerde Filip de burgerlijke en militaire troepen insperen. Samen met zijn vader legde hij op het Paleizenplein het defilé af.

Namens Nederland was hier onder anderen commandant der strijdkrachten Tom Middendorp aanwezig.

In de avond gaan koning Filip en koningin Mathilde naar het Warandepark om daar de festiviteiten bij te wonen. De dag wordt rond 23.00 uur afgesloten met groot vuurwerk.

Niet als in Nederland

Er zijn geen hoge buitenlandse gasten aanwezig bij de plichtigheden. De troonswisseling leeft ook veel minder in België dan in Nederland.

Een reden hiervoor is dat de koninklijke familie veel verder van het volk afstaat en de Belgen ook veel minder koningsgezind zijn dan Nederlanders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.