buitenland

Frans Timmermans is bezorgd over situatie in Egypte

Door Anna Vossers - 03 juli 2013

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) is bezorgd over de situatie in Egypte. Hij roept het Egyptische leger op de veiligheid van alle Egyptenaren te garanderen.

Timmermans schrijft op zijn Facebookpagina dat het ‘niet zonder risico’ is dat het leger de macht woensdagavond heeft overgenomen in Egypte. ‘Alleen via politieke dialoog zijn legitieme wensen van Egyptische bevolking (“bread, freedom, social justice“) te realiseren’, aldus Timmermans.

Onrust

Nadat het leger bekendmaakte dat president Morsi uit zijn ambt gezet is en er een tijdelijke regering komt met steun van de oppositie en verschillende religieuze partijen, ontstonden er op verschillende plekken in het land opstootjes en vechtpartijen.

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi zijn woensdagavondin de buurt van een moskee in een buitenwijk van Caïro bijeengekomen. Ze verzamelden stenen en riepen leuzen over legerleider generaal Abdel Fattah al-Sisi.

In de noordelijke plaats Marsa Matrouh kwamen zeker vier mensen om bij gevechten. Ook in de stad Alexandrië zijn voor- en tegenstanders van Morsi met elkaar op de vuist gegaan. Er zouden daar ook vuurgevechten plaatsvinden.

Protesten

Al dagen is het erg onrustig in het Egypte. Miljoenen Egyptenaren gingen de afgelopen dagen de straat op om te protesteren tegen Morsi en zijn partij, de Moslimbroeders, die sinds 30 juni 2012 aan de macht waren.

Veel Egyptenaren zijn ontevreden omdat Morsi de economische en sociale problemen in het land niet heeft weten op te lossen, maar tegelijkertijd wel een islamitische grondwet instelde.

Coup

Woensdagavond staakte het leger overleg met Morsi, verklaarde de grondwet ongeldig en presenteerde plannen om zo snel mogelijk verkiezingen te houden. Tot die tijd is het hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof van Egypte, Adli Mansour, het interim-staatshoofd van Egypte. Oppositieleider Mohamed ElBaradei wordt de interim-premier. Een Koptische christen wordt tijdelijk de vice-premier van het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.