buitenland

Fransen pakken ‘kennis’ van Breivik op na dreiging terrorisme

Door Anne-Marie Spermon - 16 juli 2013

De Noorse Kristian Vikernes is samen met zijn echtgenote door de Franse politie gearresteerd. Frankrijk verdenkt de 40-jarige Noor, die contact had met massamoordenaar Anders Breivik, van het plannen van een grootschalige terroristische actie.

Dat melden verschillende Franse media dinsdag.

Geweren

De Noorse blackmetal-muzikant, in zijn eigen land bekend onder de naam Varg Vikernes, werd gearresteerd in het dorpje Salon-la-Tour.

De Franse autoriteiten kwamen in actie omdat de Franse vrouw van Vikernes, Marie Cachet, vier geweren kocht. De politie vreest dat Vikernes een ‘slachtpartij‘ wilde aanrichten.

Neonazistische banden

De Noor kreeg eerder van Anders Breivik persoonlijk diens ideologisch manifest.

Hij erkent zelf op zijn blog aanhanger te zijn van de neonazi’s. In 1994 kreeg hij 21 jaar celstraf opgelegd vanwege de moord op de Noorse blackmetal-gitarist Euronymous, maar hij werd in 2009 vervroegd vrijgelaten.

Breivik

De nationale politie bevestigt dat zij Vikernes zien als een bedreiging voor de Franse samenleving en dat de link met Anders Breivik hen zorgen baart.

Op 22 juli 2011 pleegde Breivik een bomaanslag, die aan acht mensen het leven kostte, en vermoordde hij 69 deelnemers van een politiek jeugdkamp op het eiland Utoya. Hij werd een jaar later veroordeeld tot 21 jaar cel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.