buitenland

Grieken opgelicht uit naam van Nederlandse juristen

Door Anna Vossers - 30 juli 2013

Duizenden Grieken zijn afgelopen maand benaderd door oplichters die zich in een brief voordeden als juristen uit Nederland. Die probeerden erfenisfraude te plegen, een vorm van oplichterij die de laatste jaren steeds geraffineerder wordt uitgevoerd.

Dat meldt de NOS.

De Grieken zijn per brief benaderd door een Nederlandse jurist die beweert een overleden klant te hebben met hun achternaam. In ruil voor een aanbetaling van 1.100 dollar biedt de afzender aan de Griek te helpen zich als nabestaande op te geven, zodat hij aanspraak maakt op een erfenis van 12,5 miljoen euro.

Identiteitsfraude

De brieven werden verzonden uit naam van gepensioneerde advocaten en juristen uit Nederland. Ten minste een van hen heeft inmiddels aangifte gedaan van identiteitsfraude.

In de brieven worden allerlei gegevens gebruikt, zoals een naam en e-mailadressen, onder meer die van jurist Alexander Alff. Ook is er een website op zijn naam aangemaakt.

Ambassade

Bij de Nederlandse ambassade zijn ook meldingen binnengekomen van andere juristen en advocaten wier naam wordt gebruikt voor erfenisfraude. Volgens de Fraudehelpdesk hebben deze Nederlandse juristen niets met de fraude te maken, maar zijn er mogelijk wel Nederlandse handlangers geweest.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid overlegt vandaag hoe Nederland de Grieken kan bijstaan om de oplichters op te sporen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.