buitenland

Griekse ex-minister mogelijk vervolgd om lijst belastingontduikers

Door Servaas van der Laan - 16 juli 2013

De voormalige Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou hangt strafrechtelijke vervolging boven het hoofd voor het negeren van een lijst met mogelijke Griekse belastingontduikers in het buitenland. Ook zou hij zelfs namen van familieleden van de lijst hebben gehaald.

Dat heeft het parlement in de Griekse hoofdstad Athene besloten.

In eerste instantie zou de minister niet worden vervolgd, maar na een parlementaire commissie naar de zaak besluit het parlement nu anders.

Lagarde

Papaconstantinou was minister van Financiën toen zijn Franse collega Christine Lagarde hem een lijst gaf met rijke Grieken die belasting in Zwitserland betalen.

Op die lijst, bekend als de ‘Lagarde-lijst’, zouden de namen hebben gestaan van familieleden van Papaconstantinou. Die namen zou hij vervolgens van de lijst hebben gehaald.

Lijst zoek

Uiteindelijk deed de Griekse regering, op aanraden van Papaconstitantinou, helemaal niets met de lijst, officieel omdat hij zoek zou zijn geraakt. Het is te danken aan Griekse media dat de lijst niet helemaal op zij is geschoven.

De ex-minister is op zijn beurt woedend over de mogelijke vervolging. De Socialist vindt dat hij nu een ‘zondebok’ is voor alle zonden ‘van een hele reeks regeringen’.

Moeder

Papaconstantinou doelt mogelijk op de ‘zonden’ van George Papandreou die premier was van het kabinet dat besloot niets met de lijst te doen.

Ook de moeder van de premier had namelijk een half miljard euro op een Zwitserse bank gestald en stond mogelijk op de lijst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.