buitenland

GroenLinks-politicus in Russische cel wegens homopropaganda

Door Josefine van Enk - 22 juli 2013

Het Groningse GroenLinks-raadslid Kris van der Veen is in de Russische stad Moermansk gearresteerd. De politicus wordt verdacht van homopropaganda.

Van der Veen was in Rusland om een documentaire over homo-emancipatie in Rusland te maken. Voor de film zocht Van der Veen contact met jonge Russen. Op Twitter en Facebook laat het raadslid weten dat hij vlak voor zijn vertrek naar Nederland werd opgepakt in Moermansk door de politie.

Propaganda

Het raadslid wordt beschuldigd van het ‘propageren van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen’.

President Vladimir Poetin wil een reeks anti-homowetten doorvoeren. Onlangs werd door het Russische lagerhuis een wet tegen het verspreiden van informatie over homoseksualiteit aangenomen. Als de senaat de wet goedkeurt, hoeft Poetin alleen nog zijn handtekening te zetten.

Steun

Van der Veen is in afwachting van de rechtsgang weer op vrije voeten. Volgens de Russische homobeweging werden nog twee andere leden van de Nederlandse filmploeg opgepakt. Het drietal wordt ondersteund door het Nederlandse consulaat en de homobeweging in Moermansk.

Volgens de laatste berichten gaat de rechtszaak tegen de Nederlanders niet door en wordt de zaak niet verder in behandeling genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.