buitenland

‘Grootschalige fraude met Nederlands donorgeld in Srebrenica’

Door Josefine van Enk - 08 juli 2013

Door fraude en corruptie zijn miljoenen euro’s van Nederlands donorgeld niet op de goede plek aangekomen. Het Nederlandse geld is uitgetrokken voor de wederopbouw van Srebrenica.

Dat zegt de burgemeester van Srebrenica Camil Durakovic in tv-programma KRO-Brandpunt.

Fraude

De burgemeester van Srebrenica zegt dat er, ondanks het Nederlandse donorgeld voor de wederopbouw, nog steeds veel huizen in Srebrenica zwaar beschadigd zijn.

Het geld gaat volgens Duakovic onder andere naar de bouw van goedkope huizen die vervolgens voor een veel hogere prijs worden doorverkocht.

Compensatie

In 1995 zijn ruim 7.000 moslimmannen die zich in de Bosnische stad Srebrenica verscholen vermoord. Nederlandse blauwhelmen moesten de moslims beschermen, maar waren niet opgewassen tegen de binnenvallende Serviërs.

De hulp aan Srebrenica is een compensatie voor het feit dat Nederland de moslims niet heeft kunnen beschermen.

Hulp

Nederland heeft tot nu toe 120 miljoen euro besteed aan de identificatie van de slachtoffers en aan de wederopbouw van Srebrenica en omliggende dorpen. Srebrenica ontvangt elk jaar vijf miljoen euro van minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de zaak vooralsnog niet. Dat wordt alleen gedaan als de burgemeester van Srebrenica daadwerkelijk een klacht indient over de fraude.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.