buitenland

Hevige demonstraties in Egypte, opnieuw doden gevallen

Door Shari Deira - 26 juli 2013

Het was vrijdag opnieuw een onrustige dag in Egypte. Demonstraties van aanhangers en tegenstanders van oud-president Mohammed Morsi zijn uitgelopen op rellen. In de stad Alexandrië zijn zeker vijf doden gevallen.

In de stad zijn al 72 doden gevallen bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de Morsi’s partij de Moslimbroederschap.

Doden

Beide kampen hadden opgeroepen om vrijdag opnieuw te demonstreren. Daar werd massaal gehoor aan gegeven, tienduizenden Egyptenaren gingen de straat op. Bij demonstraties in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn vrijdag geen doden gevallen.

Sinds het vertrek van Morsi wordt er gedemonstreerd door zijn aanhangers die nog steeds geloven in de oud-president. Ook aanhangers van het leger laten van zich horen en dit leidt vaak tot geweld. De afgelopen dagen vielen alleen al in Caïro veertien doden en raakten negentien betogers gewond.

Hamas

Het Egyptische Openbaar Ministerie heeft vrijdag Morsi in staat van beschuldiging gesteld. De president wordt al sinds zijn vertrek vastgehouden. Hij wordt ervan beschuldigd in 2011 te hebben samengezworen met terreurorganisatie Hamas.

De beschuldiging gooide olie op het vuur en zorgde voor hevigere demonstraties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.