buitenland

Homohuwelijk in Engeland en Wales definitief

Door Claartje Vogel - 16 juli 2013

Homo’s en lesbiennes mogen trouwen in Engeland en Wales. Het Brits Lagerhuis stemde dinsdagavond in met een wet die het homohuwelijk mogelijk maakt.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC dinsdag.

Lagerhuis

Het Lagerhuis stemde in mei in met het wetsvoorstel. De nieuwe wet wordt deze week van kracht en de eerste homohuwelijken worden waarschijnlijk volgend jaar voltrokken.

De Britse premier David Cameron had in het Lagerhuis moeite om zijn partij achter het wetsvoorstel te krijgen. Bijna de helft van de leden van de Conservatie Partij stemde tegen. Het voorstel werd toch met een ruime meerderheid aangenomen: 366 vóór, 161 tegen.

Hogerhuis

Dinsdag stonden de Conservatieve Partij, coalitiepartij LibDem en de Labour-oppositie in het Hogerhuis allemaal achter het voorstel.

Schotland en Noord-Ierland zijn ook onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar hebben het recht van zelfbestuur. Deze landen mogen zelf bepalen of ze de wetgeving invoeren.

Schotland

Schotland zei vorig jaar wetgeving te willen invoeren om homohuwelijken mogelijk te maken.

Met Engeland en Wales zijn er nu vijftien landen in de wereld waar homo’s en lesbiennes mogen trouwen. In april stemde Frankrijk in met het homohuwelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.