buitenland

Ierland staat abortus toe bij levensgevaar

Door Claartje Vogel - 12 juli 2013

Het Ierse parlement stemde vrijdag in met een wetswijziging die abortus toestaat onder strikte voorwaarden. Vrouwen mogen abortus ondergaan als hun leven in gevaar is door de zwangerschap. Voorheen was abortus onder geen enkele voorwaarde toegestaan.

Ierland was het laatste Europese land waar abortus verboden was. De kwestie is zeer omstreden in het streng katholieke land.

127-31

Binnen het parlement was ook weerstand tegen de wet, maar de wet werd aangenomen met een ruime meerderheid: 127 voor, 31 tegen.

De kwestie speelde sinds 1992, toen het Hooggerechtshof oordeelde dat abortus moet worden toegestaan als het leven van een zwangere vrouw in gevaar is. Die uitspraak werd nooit omgezet in een wet.

Voor en tegen

Tienduizenden demonstranten protesteerden afgelopen zaterdag tegen de wet. Niet alle voorstanders van abortus zijn tevreden met de wet, zij vinden dat abortus ook toegestaan zou moeten zijn bij verkrachting.

Volgens peilingen is een meerderheid van de Ierse bevolking voor beperkte legalisering van abortus. Het Hogerhuis moet de wet nog bekrachtigen, maar leden van het Lagerhuis verwachten dat dit slechts een formaliteit is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.