buitenland

In vier dagen 91 vrouwen op Tahrirplein lastiggevallen of verkracht

Door Josefine van Enk - 03 juli 2013

Afgelopen dagen zijn op het Tahrirplein ten minste 91 vrouwen seksueel lastiggevallen of verkracht. De vrouwen staan op het Tahrirplein om tegen president Mohamed Morsi te demonstreren, maar worden door omstanders lastiggevallen.

Dat meldt de NOS.

Geweld

Diverse vrouwelijke demonstranten zijn slachtoffer geworden van groepsverkrachtingen, zegt de directeur van Egyptian Human Rights Watch, Heba Morayef. De slachtoffers worden vaak door tientallen mannen omsingeld en aangevallen.

Seksueel geweld is een groot probleem in Egypte: volgens een recente studie van de Verenigde Naties wordt 99,3 procent van de Egyptische vrouwen seksueel lastiggevallen.

Oproep

De overheid van Egypte moet per direct actie ondernemen om het grootschalige seksueel geweld te stoppen, aldus mensenrechtenorganisatie Human Right Watch. Als de politiek het geweld niet serieus neemt zal er niks veranderen.

Het zijn nu alleen activisten en particuliere organisaties die zich voor de vrouwen inzetten, zegt Morayef.

Verandering

Er klinkt ook hoop: vrouwen spreken zich vaker uit over het geweld dat hen wordt aangedaan, aldus Azza Soliman, oprichter van een organisatie die juridische hulp verleent aan vrouwen.

De oppositie heeft zittend president Morsi een ultimatum gesteld om zelf af te treden voor woensdagmiddag om vijf uur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.