buitenland

Israël neemt maatregelen tegen EU vanwege boycot

Door Manuel van Esch - 26 juli 2013

Medewerkers van de Europese Unie (EU) mogen niet meer de bezette gebieden in of uit. Daarmee reageert Israël op het nieuwe EU-beleid ten aanzien van de Joodse nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever.

Dat verklaren medewerkers van het Israëlische Ministerie van Defensie tegenover het Duitse persbureau adp.

Maatregelen

‘Minister van Defensie Moshe Jaalon heeft het leger de opdracht gegeven om niet meer samen te werken met vertegenwoordigers van de Europese Unie op de Westelijke Jordaanoever. Ook mogen de EU-diplomaten niet langer vanuit Israël de Gazastrook in- en uitgaan,’ zo verklaren zij.

Soldaten hebben de opdracht gekregen om EU-medewerkers als toeristen te behandelen.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zouden de maatregelen alleen gelden tegen EU-medewerkers, diplomaten van de individuele lidstaten worden met rust gelaten.

Nederzettingen

Op 19 juli kwam naar buiten dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton voor het einde van dit jaar richtlijnen wil opstellen over de omgang met producten uit Joodse nederzettingen in de bezette gebieden.

Daarnaast kondigde de EU aan dat Israëlische bedrijven in de bezette gebieden vanaf volgend jaar niet langer geld zullen krijgen vanuit Europese programma’s.

Het Israëlische nederzettingenbeleid is een belangrijke wig in de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten, geleidt door de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.