buitenland

Israël stemt in met vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen

Door Anna Vossers - 28 juli 2013

De Israëlische regering heeft zondag ingestemd met een voorstel om 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten. De eerste gevangenen worden vrijgelaten nadat dinsdag in de Verenigde Staten nieuwe vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen beginnen.

Dertien ministers van het kabinet van premier Benjamin Netanyahu gaven zondag toestemming voor de vrijlating, zeven stemden tegen en twee onthielden zich van stemming. De 104 Palestijnen zijn voor het merendeel al voor 1993 tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Ze worden in vier fases vrijgelaten.

Lastige beslissing

‘Dit is niet gemakkelijk voor mij. Dit is niet gemakkelijk voor mijn ministers’, zei Netanyahu over het in Israël felomstreden besluit. ‘Maar er zijn momenten waarop lastige beslissingen moeten worden genomen voor de bestwil van het land, en dit is er een van.’

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen hebben drie jaar vrijwel stilgelegen. Dinsdag gaat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Washington D.C. met de beide partijen opnieuw om tafel.

Eerder op zondag maakte de Israëlische regering bekend geen land aan de Palestijnen te geven zonder eerst de mening van Israëlische volk te raadplegen in een referendum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.