buitenland

Israël woedend over boycot producten uit bezette gebieden

Door Manuel van Esch - 24 juli 2013

Israël vindt het ‘absurd’ en ‘volstrekt eenzijdig’ dat Nederlandse supermarkten producten uit de bezette gebieden weren. ‘Waarom worden wij anders behandeld?’ vraagt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zich af.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken doet woensdag in dagblad Trouw zijn beklag:

‘Het gaat zeker de Palestijnen niet helpen,’ laat hij weten.

Ambassadeur

De Israëlische ambassadeur in Nederland heeft contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, om navraag te doen naar de vermeende boycot tegen producten uit de bezette gebieden.

Een woordvoerder van de vertegenwoordiging van de nederzettingen noemt de boycot ‘belachelijk’ maar zegt vooralsnog weinig van de maatregel te merken.

Boycot?

Maandag schreef dagblad Trouw dat drie Nederlandse supermarktketens een boycot hebben ingesteld tegen producten uit de Golanhoogte, Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Maar Aldi liet weten dat er sprake is van een misverstand. Er zijn weliswaar geen producten in hun assortiment die afkomstig zijn uit de bezette gebieden, maar die afweging is gemaakt op de criteria prijs, kwaliteit en beschikbaarheid, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Ook Jumbo ontkent het bestaan van een boycot. De Nederlandse winkelketen verkoopt hoe dan ook geen ‘Palestijnse producten’ omdat het gebied geen keurmerk zou hebben dat goede sociale omstandigheden waarborgt.

Brussel

Catherine Ashton, de buitenlandchef van de Europese Unie, heeft dinsdag zeven collega-eurocommissarissen een brief gestuurd waarin ze pleit voor niet-bindende richtlijnen over het etiketteren van producten uit Israël en de bezette gebieden.

Volgens haar past dit bij de houding die de Europese Unie heeft ten aanzien van de nederzettingen in de bezette gebieden. Ashton hoopt voor het einde van 2013 deze niet-bindende richtlijnen in te voeren.

De Israëlische overheid vreest dat dergelijke richtlijnen het makkelijker zullen maken om producten uit de bezette gebieden te boycotten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.